Metal Yüzey İşleme Sıvıları

Metal Yüzey İşleme Sıvıları

Hidrolik sistemlerin yağlanması, zincir ve dişlilerin yağlanması, form verme ve metal kesme işlemleri gibi birçok alanda sıkça kullanılmakta olan endüstriyel yağlar, en çok ihtiyaç duyulan madeni yağlar arasındadır. Bununla birlikte son teknolojik makinalar için kullanılan tam sentetik bor yağları, cnc tezgahlarında düşük köpürtme özelliği ile tercih edilen yağlardandır. Soğutma, yüksek sıcaklıklara dayanabilme, takım ömrü artırma, pas oluşumuna engel olma gibi özellikleriyle kategorize olan endüstriyel yağlar, endüstri sektöründe olmazsa olmazlar arasındadır. Endüstriyel yağların birçok işlevi vardır. Bunlar:

  • Sürtünme ile üretilen ısının dağıtılması, soğutma
  • Kirlenmenin engellenmesi ve aksamların korunması
  • Sızdırmazlık
  • Bakteri önleyicilik

Kesme ve Soğutma Sıvıları (Bor Yağ)


bor yağlarıKesme işlemi sırasında kullanılan testerenin dişleri sıkışıp kırılmaması için kesme sıvısından yardım alınır. Aynı zamanda sürtünmeden meydana gelen ısıyı azaltmak için de kesme sıvısı kullanılır. Ayrıca kesilen parçaların yüzey kalitesini artırmak ve rahat çalışmak amacıyla da kullanılabilir. Soğutma sıvısı olarak da adlandırılabilen kesme sıvısı, bor yağ ve gaz yağlardır. Bunlar malzeme kesiminde oluşan talaş ve çapakların atılmasına yardımcı olur. Kesme sıvısı seçerken kesilen malzemenin türü ve kesicinin cinsi dikkate alınarak uygun olanı değerlendirilmelidir. Ayrıca cnc tezgahlarında kesme sıvıları pas ve bakteri oluşmasını önler. Aynı zamanda torna ve cnc kesme yağı, tezgahları yağlama görevi görür. Ancak torna ve cnc kesme yağları, sürtünmeden dolayı oluşan ısıyla birlikte yağ buharı çıkararak tehlikeli olabilir. Bu yüzden özenle formüle edilmiş cnc ve torna yağları kullanmanız gerekir.

Hidrolik Yağlar

Hidrolik YağlarOtomobillerden iş makinalarına, çöp kamyonundan demir çelik işletmelerine kadar hemen her yerde hidrolik sistemler kullanılır. Bu nedenle hidrolik yağlar tüketimi en yüksek yağdır. Hidrolik sistemlerin iyi çalışması için sistemi oluşturan tüm elemanların kaliteli olması önemlidir. Hidrolik yağlar hem sistemin elemanlarını yağlar hem de hidrolik kuvvet özelliği ile işlevselliği sağlarlar. Hidrolik yağlar bir nevi güç iletmek için kullanılırlar. Yağ bazlı mineral yağlar, sentetik bazlı veya su bazlı olabilir. Sızdırmazlık unsuru olarak kullanılması, hareketli parçaların doğru şekilde çalışması ve sürtünmeyi azaltması bir diğer işlevlerindendir. Endüstriyel tam sentetik bor yağı ise soğutma taşlama gibi özellikleriyle ön plana çıkar. Ayrıca mantar ve bakteri oluşumunu da engellemeye yardımcı olur.