Direksiyon Hidrolik Yağları

Tüm Araçlarınız İçin En İyi Direksiyon Hidrolik Yağı

Direksiyon simidi ile ön tekerlekler arasındaki parçaların bağlantısını oluşturmak ve sürtünmeyi azaltmak amacıyla direksiyon yağları sıklıkla kullanılır. Aracınızı daha uzun süreli aynı performansta kullanabilmek için aracınızın bakımına özen göstermeniz gerekmektedir. Bu bakımlar araç ömrünüzü uzatabilecektir. En önemli olanlardan bir tanesi de yağ bakımlarıdır. ATF direksiyon yağları, araç modellerine uygun teknik özelliklere sahiptir. Ayrıca ATF yağlar, direksiyon parçalarında kullanıldığı için “direksiyon hidrolik yağı” olarak da adlandırılır. Araç içerisindeki çeşitli mekanizmaların çeşitli yağ bakımları olmaktadır. Aracın yönlendirilmesini sağlayan direksiyon yağlarının bakımlarını aksatmamak gerekir. Hidrolik direksiyon yağları; mineral bazlı, sentetik ve yarı sentetik olmak üzere üç gruba ayrılır. Yağ çeşitlerinin kullanım alanları ve teknik özellikleri birbirinden farklıdır. Ayrıca direksiyon yağları; kırmızı, sarı ve yeşil renklerde üretilir. Yağ çeşitlerinin renkleri üretici marka önerisine göre tercih edilir.

Hidrolik Direksiyon Yağı Nedir?

Direksiyon aracın hareketinin yönünü belirlemede bize yardımcı olan alettir. Direksiyonunuzun bakımını aksatmadan yapmak sizin avantajlı bir seçenek olacaktır. Direksiyon yağları oluşabilecek korozyonu önlemek ve araç performansını arttırabilmek için vardır. Bu yağlar mineral veya sentetik olabilir. Tekerlekleri kolayca yönlendirmemize yardımcı olan bu yağlar direksiyon sistemini rahatça kullanabilmemiz için önemlidir. Mineral bazlı ATF yağlar, sürüş konforunu ve güvenliği yükseltir. Bunun yanı sıra direksiyonu çevirirken oluşan sesleri giderir. Hidrolik direksiyon yağları, parçaları korozyona karşı korur. Parça ömrünü uzatmak ve motor bloğundan maksimum verim elde etmek için ATF yağların kullanılması fayda sağlar. Bu sistem içerisinde yer alan dişliler birbirlerine sürtünürler bu sürtünmenin en aza inmesi için ve daha rahat bir sürüş için bu yağları kullanmamız gerekmektedir.

  • Mineral Direksiyon Yağı: Motor bloğunda yer alan kauçuk malzemelere zarar vermez. Asidik etkiye sahip olmayan yağ çeşidinin koruyuculuk oranı yüksektir. Ayrıca mineral bazlı yağlar kısa kullanım ömrüne sahiptir.
  • Sentetik Hidrolik Direksiyon Yağı: Düşük viskozite değeri ve yüksek ısılara karşı dayanıklı yapısıyla dikkat çeker. Aynı zamanda sentetik direksiyon yağları, uzun süreli kullanım ömrü ile öne çıkar.
  • Yarı Sentetik Hidrolik Direksiyon Yağı: İçeriğinde mineral ve sentetik kimyasallar yer alır. Parçalar üzerinde köpük oluşmasını engeller. Ayrıca direksiyon alt takım parçalarını korozyona karşı korur.

Direksiyon Hidrolik Yağı Çeşitleri Nelerdir?

Direksiyon Hidrolik Yağı Çeşitleri Nelerdir?Direksiyon yağları çeşit itibariyle çok geniş bir yelpazeye sahiptir. Bu nedenle aracınız için en uygun olan yağı bulmak için araştırmanızı iyi yapmanız önerilmektedir. Yağlar sıcaklık dereceleri ve kalınlıkları ile birbirinden ayrılmaktadır. Yağ sıcaklıklarında bazı yağ türleri 170 dereceye kadar dayanabilirken bazıları ise 250 dereceye kadar dayanabilir. Araç ihtiyacı hangisini gerektiriyorsa o kullanılmalıdır. Her araç modeline uygun ürün bulmak mümkündür. Çeşit olarak renklere de ayrılmıştır bu renkler; kırmızı, pembe ve yeşil gibi renkleri bulunmaktadır. Direksiyon yağları kullanıldıkları zaman boyunca renklerinde değişim meydana gelebilir. Araç kullanıcılarının bu değişimleri dikkate alıp direksiyon yağı değişim zamanlarını ayarlayabilmeleri gerekmektedir. Zamanla kullanıldıkça renkleri siyaha dönmeye başlar bu daha fazla kullanmamanız anlamına gelmektedir. Araç için en uygun direksiyon yağını bulabilmek için araç hakkında özelliği, modeli, kılavuzu gibi maddelere dikkat edilmesi gerekir. Elektrikli direksiyon yağı çeşitleri de mevcuttur. Genellikle bu yağlar litrelik şişelerde satılmaktadır tabii ki aracınız için ne kadar kullanacağınız bilmeniz gerekmektedir. Direksiyon yağı araç için önemli bir yer teşkil etmektedir. Direksiyon yağının bitmesi halinde araçtaki sürtünme üst düzeylere ulaşacak ve direksiyonu çevirirken ses çıkartmasıyla karşılaşacaksınız. Direksiyonunuz daha sert bir güçle dönmeye başlayacak ve araç sürüş keyfinizi bozacaktır.

Direksiyon Hidrolik Yağı Nasıl Kullanılır?

Aracınız için en doğru yağı seçmenizin yanında seçtiğiniz yağı nereye kullanacağınızı araca hasar vermemek adına bilmeniz gerekmektedir. İsterseniz direksiyon yağlarınızı bir uzman aracılığıyla da doldurtabilirsiniz. Motorda bulunan sıvı haznesini içerisine direksiyon yağını koyarak dişli sisteme itmeniz gerekmektedir. Bu işlemi yapmadan önce motorun kapalı halde olduğundan emin olun. Sıvı haznesinin yeri her zaman kaput içerisinde değil tekerlek davlumbazında da bulunabilir. Sıvı yağ haznesinin içerisinde kir veya gres varsa öncelikli olarak onlar temizlenmeli ardından kapak sökülmeli ve işaretlenen yere kadar ihtiyaç varsa eğer direksiyon yağı eklenmelidir. İşaretlere oldukça dikkat etmek gerekir çünkü hidrolik yağı ısındıkça genişler. Böyle durumlarda fazla ayağın dışarıya atılması gerekir. Olması gereken yağın uzun yıllar sabit kalmasıdır. Otomobil kullanıldıkça elbette ki kayıplar yaşanacaktır. Aracınızın için en uygun olan hidrolik direksiyon yağını bulabilmek için renklerine göre ayırt edip bakmamız gerekmektedir. Bu renkler yeşil kırmızı ve sarı renklerdir. Her otomobil için kullanmanız gereken renkler değişmektedir. Bu yüzden bu renklere de dikkat etmek gerekmektedir. Direksiyon yağ değişimi işleminin yetkili servislerde yapılması, sürüş güvenliğini olumlu yönde etkiler. Uzman kişiler tarafından yağ kaçağı olup olmadığının tespit edilmesi, araç motorunun kullanım ömrünü uzatır.

Direksiyon Hidrolik Yağı Türleri

Direksiyon Hidrolik Yağı TürleriAracınız için en önemli yağlardan birisi olan hidrolik direksiyon yağlarının çeşitleri bulunmaktadır. Bunlar mineral, yarı sentetik ve sentetik yağlardır. İlk olarak mineral direksiyon yağlarından başlayacak olursak bu yağ çeşidi asidik olmadığından kauçuk malzemelere zarar vermez. Koruyucu özelliğe sahiptirler ve kısa süreli kullanımlar için uygundurlar. Aracınızın performansını arttıran katkı maddesi ve rafine petrolden oluşmaktadır. Bir diğer tür ise yarı sentetik yağlardır. Bu yağlar hem mineral özelliğe hem de sentetik özelliğe sahiptirler. Köpük oluşumunu engelleyerek avantajı varsa da kauçuğa zarar vermesi de dezavantajıdır. En son olarak da değinmemiz gereken çeşit sentetik yağlardır. Bu yağlar polihidrik alkol ve sentetik içermektedirler bu özellikleriyle diğer yağlara oranla yüksek performans gösterebilme özelliğine sahiptirler. Kauçuğa zarar vermez, köpük oluşumu engeller, düşük vizkozite seviyesi ve uzun ömürlü çalışma için kullanmanız gereken yağ türlerindendir. Araç sahibi tüketiciler bu yağları seçerken hangisini seçmeliyim diye zorlanabilirler. Yağ numaraları bu konuda en çok sorun çıkartan soru olmuştur. Yağ numaraları araç vizkozite değerlerini gösterir. Her vizkozite değerinin diğerlerine göre daha farklı bir ürün kullanılması gerekmektedir. Bu türler çok fazla çeşitlilik gösterebilmektedir. Bu yüzden de araç kılavuzuna bakarak kendinize en uygun çeşidi bu geniş yelpazeden ve markalar arasından bulmanız gerekmektedir. Bu yağ türleri araç ömrünüzü uzatarak aracınızdaki dişlilerin sürtünmesini yavaşlatarak sürüş konforunuzu iyileştirir. Direksiyon yağları siz haberdar olmasanız da aracınız için mekanizmayı güçlendiren yağlardan bir tanesidir.

Direksiyon Yağının Eksildiği Nasıl Anlaşılır?

Direksiyon yağları araç mekanizmasını doğrudan etkileyen yağlardan bir tanesidir. Direksiyon yağı bittiği zaman hidrolik basınçta düşer ve motor arızalarına sebep olabilir. Bu yüzden sıvı haznesine bakıp istenilen çizginin altına geçtiği zaman yağ eklenmelidir. Sıvı haznesi her zaman kaputta olmak zorunda değildir, sağ sol tekerleklerin davlumbaz kısmında da görülebilmektedir. Bu işaret çizgisine nasıl bakacağınızı bilmiyor iseniz ve aracınızda şu belirtiler varsa da araç hidrolik direksiyon yağınız azalmış demektir. Bunlardan ilki olarak direksiyonunuzu çevirebilmek için eskisinden daha fazla güç sarf etmek zorunda kalıyorsanız aracınızda yağ seviyesi düşmüş ve dişlilerde oluşan sürtünmeler aracınıza zarar vermeye başlamış demektir. Direksiyonunuzu çevirdiğinizde olduğundan daha fazla ses çıkartmaya başlamış ise gıcırdama gibi sesler başladıysa araç sıvı haznesi kontrol edilmelidir. Aracınızı durdurduğunuz zaman araç altında yağ birikintileri oluşmuşsa aracınızın sıvı haznesi yağ kaçırıyor demektir. Farklı pek çok sebebi olan bu sızıntılar sıvı haznesinde çizgi üstüne taşırmayla da oluşabilir. Bu durumlarda da sıvı haznesi kontrol edilmelidir. Oluşabilecek ciddi sorunların önüne geçmek için araç yağ bakımınızı sık aralıklarla yaptırmalısınız. Genelde bakım aralığı araç üreticilerine göre değişebilmektedir. Genelde araç kilometresi 50.000 ve 100.000 aralığındayken yapılır. Bazen de direksiyon yağı rengi değişim hakkında fikir verebilmektedir eğer ki siyaha dönen bir renkteyse değişim zamanınız gelmiş demektir. Bu değişimler aracınızın daha uzun ömürlü sağlayacaktır.

Direksiyon Yağı Fiyatları

Direksiyon yağı ATF fiyatları, ürün türüne ve kimyasal içerik özelliklerine göre değişiklik gösterir. Sentetik ATF direksiyon yağ fiyatları diğer ürünlere göre biraz yüksek olabilir. Aracınıza en uygun yağ çeşidi için üretici firma önerilerine göz atmak faydalı olabilir. Siz de aracınızın kullanım ömrünü uzatmak ve direksiyon alt takım parçalarını korozyona karşı korumak için hemen Oilmarkt.com adresine göz atabilir, en uygun ve kaliteli hidrolik direksiyon yağına sahip olabilirsiniz.