Manuel Şanzıman Yağları

Manuel Şanzıman Yağları

Motosikletlerin ve otomobillerin ömürlerinin daha fazla uzamasına yardımcı olmak için şanzıman yağı kullanımı önemlidir. Özellikle de manuel vites araçlar için kullanılan manuel şanzıman yağı kullanımıyla birlikte büyük yarar sağlar. Laboratuvar ortamında geliştirilen bu yağlar, motor içerisinde bulunan şanzımanların aşınmasını, sürtünmesini ve korozyona uğramasını önlemeye yardımcıdır. Bu durumu daimi olarak sağlamak için ise manuel şanzıman yağlarının değiştirilmesi gerekir. Fakat öncelikle manuel şanzımanı tanımak ve manuel şanzıman nasıl kontrol edilir öğrenmekte fayda vardır.

Manuel Şanzıman Yağı Nedir?

Manuel Şanzıman YağıManuel şanzıman yağı, şanzımanın düzgün çalışmasına yardımcı olan bir çeşit sıvıdır. Manuel vites araçlar için tercih edilir. Şanzımanın, manuel şanzıman yağı ile sağlanması ile birlikte ısıya ve aşınmaya karşı dayanıklılığı artar. Şanzıman, dişli bir yapıya sahip olduğu için aşınmaya yatkın bir parçadır. Bu aşınmayı kontrol altına almak için ise manuel şanzıman yağı kullanmak gerekir. Aksi durumda vites sertliği ve şanzımana bağlantısı bulunan diğer parçaların aşınması gibi aksaklıklar yaşanabilir. Araç tipine göre tam sentetik ve mineral şanzıman yağı çeşitleri bulunur.

Tam Sentetik Manuel Şanzıman Yağı

Tam sentetik manuel şanzıman yağı, sentetik bazlı yağlar ile formülize edilir. Yüksek devirde aşınmaya ve sıcaklığa karşı şanzımanı korur. Hem şanzımanın hem de onunla bağlantısı olan parçaların ömrünün uzamasına olanak sağlar. Bu doğrultuda eskimeyi önlemeye de yardımcı olur. Bununla birlikte düşük sıcaklıklara karşı da uyum sağlar. En zor koşullarda dahi aracın performansını korumaya yardımcıdır. Şanzımanı korumakla birlikte oluşturduğu gürültüyü de en aza indirir.

Mineral Manuel Şanzıman Yağı

Mineral manuel şanzıman yağı, mineral bazlı yağlar ile formülize edilir. Mineral manuel şanzıman yağı ile şanzımanın aşınma direnci artar ve daha da güçlenir. Bu sayede şanzıman dişlerinin kuruyup birbirine tutukluk yapması önlenebilir.

Manuel Şanzıman Yağı Nasıl Kontrol Edilir?

Tam Sentetik Manuel Şanzıman YağıMotorlu araç kullanıcıları, “Manuel şanzıman yağı nasıl kontrol edilir?” sorusu ile çok sık karşılaşır. Manuel şanzıman yağının kontrol edilmesi için bir oto servise başvurmak gerekir. Çünkü manuel vites araçlarda şanzıman motor kaputunun alt tarafında bulunur. Bu yüzden de erişimi zordur. Oto serviste şanzımanın yan tarafındaki tıpadan yağ seviyesi kontrol edilebilir. Zaten şanzıman yağı azaldığında şanzımandan gelen sesler bunun sinyalini verir. Vites değişiminde zorlanmalar veya şanzımanda vuruntuların meydana gelmesi yağın azaldığının göstergesi olabilir. Bunun sonucundan aracın performansı düşebilir. Performans düştükçe zorlanan motor ise aşırı yakıt tüketir. Bu yüzden şanzıman yağının azaldığında değiştirilmesi ve yenilenmesi yarar sağlar.